Koirahieronta
Mitä on koirahieronta?
Miksi käyttää koira hieronnassa?
Koirahieronnalla on suuri merkitys koiran hyvinvoinnille ja ongelmien ennaltaehkäisemiseksi. Hieronnalla on monia positiivisia vaikutuksia hyvinvointiin, joita ovat esimerkiksi imunestekierron ja verenkierron tehostuminen, kivun lievittyminen, kuona-aineiden nopeampi poistuminen, lihasten elastisuuden lisääntyminen ja palautumisen nopeutuminen. Nämä kaikki hieronnalla hermostoon, lihaksistoon ja verenkiertoon hoitavasti ja ennaltaehkäisevästi vaikuttavat asiat heijastaa myös koiran psyykkiseen hyvinvointiin positiivisesti.
Kenelle koirahieronta sopii?
Koirahieronta sopii kaikenlaisille koirille riippumatta iästä tai aktiivisuustasosta. Hieronnan tarve katsotaan aina koirakohtaisesti.
Kotikoirat; Hyötyvät hieronnasta, koska vaihteleva liikunnan määrä, yhdenlainen lenkkiympäristö ja satunnainen mökkireissuilla revittely voi aiheuttaa lihasjumeja ja kireyksiä. Lihasjumit aiheuttavat kipua ja se voi heijastua arkeen vaisuutena, liikkumishaluttomuutena tai lisääntyneenä/vähentyneenä venyttelemisenä.
Harrastuskoirat; Ovat jatkuvassa käytössä, joten jatkuvuutta vaaditaan myös lihashuollon puolelta. Jokainen harrastuslaji kuormittaa omalla tavallaan. Lihasjumeista aiheutuva kipu voi vaikuttaa koiran motivaatioon lajissa kuin lajissa.
Näyttelykoirat; Hieromalla saadaan näyttelykoirille liikkeistä vapaammat ja pidemmät, seisominen on ryhdikäs, mutta rento.
Pennut/nuoret koirat; Tottuvat hierontaan ja käsittelyyn. Hieronta on niille tukena fyysisessä kehityksessä. Jatkossa hierominen on rutiinia, kun siihen tottuu jo nuorella iällä.
Urheilu-/Metsästyskoirat; Hieronnan avulla urheilu- ja metsästyskoirat pysyvät työkunnossa, sillä hieronta vähentää loukkaantumisriskiä ennaltaehkäisemällä revähdyksiä ja venähdyksiä. Kun lihashuollosta huolehditaan säännöllisesti, toimii koira työssään paremmin.
Iäkkäät koirat; Iäkkäillä koirilla voi olla nivelvaivoja, iän tuomaa kankeutta tai lihaksiston rappeutumista. Näiden seurauksena liikkuminen vähenee ja vaikeutuu. Hieronta vie pois iän tuomien vaivojen aiheuttamia kipuja ja kohentaa toimintakykyä.
Milloin hierotaan?
- Lihasjännitykset ja kireydet
- Arpi-ja sidekudosmuodostumat
- Tuki- ja liikuntaelinsairaudet (nivelrikko, spondyloosi...)
- Turvotukset
- Traumojen hoito akuuttivaiheen jälkeen
- Lihaskunnon ylläpito
- Ongelmien ennaltaehkäisy
- Immobilisaatio= tilanne, jossa raaja on tehty liikkumattomaksi, esim kipsi/lasta
Milloin ei hierota?
- Juoksu, valeraskaus, tiineys
- Murtumat, revähtymät, avohaavat
- Kasvaimet, syöpä
- Tarttuvat taudit (kennelyskä, kirput jne.)
- Epilepsia
- Rokotusten ja hieronnan välillä oltava viikko mahdollisten rokotusreaktioiden varalta
- Tulehdukset (bakteerit, sienet, virukset)
- Sydämen vajaatoiminta
- Limapussin- tai luukalvon tulehdus
- Sairas koira (kuumeessa kunto romahtaa, jos hierotaan)
- Keskushermostoperäinen halvaus
- Lääkitykset (tapauskohtaisesti)